Kunsten i Montmartre
Montmartres berømte og ikoniske maskevæg skabt til stedet i 1959 af kunstneren Mogens Gylling Hansen.
Mogens Gylling (tv) 51 år senere ved genskabelsen af væggen i 2010.
Mogens Gylling ved indvielsen af den nye inkarnation af maskevæggen under jazzfestivalen i juli 2010.
Maskerne samles igen i 2024 i Mogens Gyllings ånd af bassisten Mathæus Bech, der i 2010 som 15-årig hjalp ham med at hænge dem op.
En oprindelig maske dukkede pludselig op i en pakke fra USA med en note om, at den skulle "vende hjem".
Siden Jazzhus Montmartre åbnede i 1959, har huset været kendt for sin unikke kunstneriske udsmykning. Især de ikoniske gipsmasker på venstre langside begejstrede mange kunstelskere. Gennem årene er de foreviget på utallige fotos og optagelser.
Her er kort historien om kunsten i huset:
Mogens Gyllings maskevæg
Maskevæggen i Montmartre har i særlig grad tiltrukket sig opmærksomhed som et unikt værk gennem årene. Maskerne blev skabt til stedet i 1959 af den kun 23-årige skulptør Mogens Gylling. Han var medlem af det avantgarde kunstnerkollektiv 6+2, som hang ud i Montmartre og ofte betalte med kunst.
Maskerne var en vild improvisation over de klassiske teatermasker. Tysk tv lavede i 1970erne en udsendelse om dem og deres betydning for stemningen i jazzhuset.
Da Montmartre lukkede i Store Regnegade i 1976 og flyttede til Nørregade frem til 1995, forsvandt maskerne - formentlig spredt for alle vinde. Deres skæbne forbliver ukendt.
Maskerne genskabes i 2010
Drivkraften bag Montmartres genåbning i 2010, journalisten og iværksætteren som skabte bl.a. NetDoktor og TV 2 Play, Rune Bech, overtalte imidlertid den dengang 51 år ældre Mogens Gylling til at skabe en ny inkarnation af sit berømte værk.
Mogens Gyllings ti nye masker blev hængt op på væggen af kunstneren selv under Copenhagen Jazz Festival i juli 2010 - en begivenhed, der fandt vej til tv og aviser.
I forbindelse med støjsikringen af Montmartre i 2023 måtte den uisolerede nubrede væg, som de to sæt masker hang på fra først 1959 og siden 2010 desværre lade livet. Maskerne blev derefter kortvarigt spredt ud mellem diverse midlertidig udsmykning i klubben.
Mange gæster efterlyste, at det ikoniske værk blev samlet igen på sin oprindelige plads.
Maskerne samles igen i 2024
I oktober 2024 blev en ny nubret bagvæg til maskerne formet med håndkraft af bassisten Mathæus Bech. Som Runes søn assisterede han som 15-årig gymnasieelev i 2010 Mogens Gylling med at placere maskerne. Dermed blev han vidne til Gyllings overvejelser om værkets nye komposition, og kunne genskabe dem i den ånd som Gylling skabte og placerede dem i juli 2010.
En original maske dukker op fra USA
Helt uafhængigt af de øvrige begivenheder dukkede en af de originale masker fra 1959 en dag op på Montmartre med posten fra USA – stærkt misfarvet af tobaksrøg og tidens tand. Vedlagt var en kort håndskrevet note om, at det nu var ”tid for masken at vende hjem”. Ingen kender historien bag, men masken fik i november 2024 sin egen niche i højre side af Montmartre overfor reinkarnationen.
Jens Nordsøs store gipsrelief blev skabt til klubben i 1959. Det har overlevet alt og hænger fortsat i Montmartre.
Jens Nordsøs gipsrelief
Et andet medlem af kunstnerkollektivet 6+2 var Jens Nordsø, der ligesom Mogens Gylling hang ud i Montmartre med de store amerikanske jazz-stjerner op gennem 60’erne.
Til åbningen i 1959 skabte Jens Nordsø (f. 1930) Montmartres store kubistiske gipsrelief. Han var oprindelig lærer og censor ved Kunsthåndværkerskolen men blev siden især kendt for sine over 500 oliemalerier samt talrige pladecovers for bl.a. Storyville.
Det store relief er det eneste originale værk, der har overlevet alle husets mange åbninger, lukninger og renoveringer, og det hænger i dag fortsat i Montmartre – på højre langside i koncertsalen.
Asmund Havsteen Mikkelsen under sin loftsudsmykning fra 2012. Den måtte lade livet i støjsikringen af lokalet i 2022, men kunstneren genskabte i 2024 værket som maleri, der hænger i Montmartres bar.
Asmund Havsteen Mikkelsens nye værk
I marts 2012 præsenterede Montmartre en 102 m2 stor abstrakt kunstdekoration på klubbens loft skabt af den danske kunstner, Asmund Havsteen-Mikkelsen (f. 1977) på initiativ af Rune Bech.
Ligesom Gyllings maskevæg måtte værket nedtages i forbindelse med støjsikringen af Montmartre i 2022.
Men i november 2024 blev værket imidlertid genskabt af kunstneren som et nyt unikt maleri, der nu pryder Montmartres bar. Dermed er der bygget videre på den mangeårige kunsttradition i jazzhuset.